maandag 5 december 2011

Wolfsen en FC Utrecht overleggen over rellen



Op het stadhuis in Utrecht overleggen de gemeente en FC Utrecht over de supportersrellen zondagavond bij Stadion Galgenwaard. De persconferentie die om 14.00 uur wordt verwacht zendt RTV Utrecht live uit op radio en televisie.


Nadat Twentesupporters zondag in Stadion Galgenwaard met vuurwerk hadden gegooid, keerde na de wedstrijd een deel van de Utrechtaanhang zich tegen de politie. Burgemeester Aleid Wolfsen pleit voor een lang stadionverbod voor de relschoppers die zich volgens hem "schandelijk misdragen" hebben. Vijf agenten raakten gewond door stenengooiers.

Volgens Wolfsen is het weren van uitpubliek eveneens een optie voor uitzonderlijke risicowedstrijden. Politievakbond ACP pleit daar ook voor. "De meeste wedstrijden verlopen voortreffelijk, maar bij uitzonderingen moeten we harde maatregelen niet schuwen," zei Wolfsen.

NIET VOLDOENDE POLITIE
Wolfsen bevestigt dat er niet voldoende politiecapaciteit was om het supportersvak van FC Twente te ontruimen, toen tijdens de wedstrijd vuurwerk naar een Utrechts gezinsvak werd gegooid. Gemeente en politie hadden de wedstrijd vooraf niet ingeschat als een hoogrisicowedstrijd, hoewel hooligans van Utrecht en Twente eerder al slaags raakten met elkaar.

Ook waren de gemoederen van de Utrechtse supporters al verhit omdat er tijdens de match tegen Ajax in oktober ook met vuurwerk naar het Utrechtvak werd gegooid. Daarvan is door FC Utrecht aangifte gedaan. Volgens Wolfsen waren er agenten, honden en paarden, maar stond de ME niet paraat.

POLITIEK
VVD, CDA en Stadspartij Leefbaar Utrecht willen van burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht weten of hij, politie en justitie het risico van de voetbalwedstrijd FC Utrecht - FC Twente niet te laag hebben ingeschat. De fracties wijzen er maandag in schriftelijke vragen op dat er tijdens het vorige voetbalseizoen ernstige ongeregeldheden waren tussen beide partijen in Enschede en dat er dus ,,revanchegevoelens'' zouden kunnen zijn bij Utrechtsupporters.

De fracties willen weten welke maatregelen vooraf precies zijn genomen. Ook willen ze weten of het klopt dat Wolfsen het Twentevak tijdens de wedstrijd niet wilde laten ontruimen, omdat er te weinig politie achter de hand zou zijn.

De fracties zijn er ook niet over te spreken dat ze niet al zondag zijn ingelicht door de burgemeester over het incident. "Terwijl al meermalen in de raad is afgesproken dat er actief wordt geïnformeerd bij ernstige
gebeurtenissen in de stad." De politiek ontdekte nu dat er iets was gebeurd door een twitterbericht van de politie zondagavond.