vrijdag 13 januari 2012

Supporters dienen een klacht in tegen Politie



Supporters van FC Utrecht dienen een klacht in over de politie bij de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen en de hoofdofficier van justitie in Utrecht.


Het gaat om nette jongens die nog op school zitten of een baan hebben. De meeste zijn nog nooit in aanraking met politie of justitie geweest
Ruth Jager, advocaat van de supporters Volgens de boze supporters schiet de politie door in de zoektocht naar relschoppers rondom de wedstrijd FC Utrecht - FC Twente van 4 december. Ze willen dat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) hiernaar onderzoek gaat doen.

In haar speurtocht naar relschoppers heeft de politie op grote schaal beelden op internet openbaar gemaakt van Utrecht-supporters die niets met de rellen te maken hadden, zegt Ruth Jager, advocaat van de supporters.

In reactie op de rellen van 4 december kondigde Wolfsen aan 'alles op alles te zetten' om de voetbalvandalen op te sporen. Ruim een week later begon de politie foto's te publiceren van verdachten die zich zouden hebben misdragen.

Advocaat Jager benadrukt dat de politie daarin flink is doorgeschoten 'Er worden niet alleen foto's van voetbalvandalen gepubliceerd die zijn genomen tijdens de rellen', constateert ze. Ook van supporters die op de tribune naar de wedstrijd kijken en die zijn helder en scherp. 'Hierdoor herkennen veel mensen ze', legt Jager uit. Maar dat deze supporters bij de wedstrijd waren, betekent volgens de raadsvrouw niet dat ze ook betrokken waren bij de ongeregeldheden.

'Als deze supporters zich dan bij de politie melden, worden ze direct aangehouden en in de cel gestopt. Ze worden gepresenteerd als de verdachten die zich hebben misdragen, maar het vermoeden dat ze er daadwerkelijk bij betrokken waren, is helemaal niet sterk', zegt Jager.

Bron: AD