maandag 5 december 2011

Samenvatting: FC Utrecht - FC Twente

FC Utrecht incasseerde zondag in Stadion Galgenwaard een forse nederlaag tegen FC Twente. Na rust lag het duel bij een 0-5 tussenstand enige tijd stil omdat er met vuurwerk werd gegooid vanuit het bezoekersvak wat onrust veroorzaakte in het stadion. De ploeg van Jan Wouters deed na de hervatting nog wel wat terug, maar verloor uiteindelijk met 2-6

"Wanneer je zoals vandaag als een kleuterklas verdedigt dan kun je goed voetballen maar win je geen wedstrijden", stelde Wouters na afloop kort maar krachtig vast tijdens de persconferentie.

Wouters begon zondag met Kali en Takagi in de basis. Beiden lieten zich snel gelden. Takagi vuurde in de eerste aanval meteen een afstandsschot af op het doel van FC Twente. Kort daarna schoot Kali naast. De thuisclub begon dan ook gretig aan het treffen met de nummer drie van de Eredivisie. Maar de vroege openingstreffer viel helaas aan de andere kant. In de achtste minuut kon Wisgerhof ongehinderd een indraaiende vrije trap bij de tweede paal binnenkoppen.

Vijf minuten later speelde John zich met een individuele actie makkelijk vrij en passeerde vervolgens Van Dijk in de korte hoek: 0-2. Zo deelde FC Twente binnen vijf minuten een flinke tik uit. FC Utrecht probeerde op zoek te gaan naar de aansluitingstreffer. Kali kwam in kansrijkepositie net te laat om een voorzet te verlengen. Hij kreeg ook de beste Utrechtse mogelijk van de eerste helft met zijn inzet waar Twente-doelman Mihaylov nog net een hand tegen aan kreeg. Ook de hoekschop die daaruit voortkwam zorgde voor dreiging. De assist van Takagi verdween via het hoofd van Wuytens rakelings naas het doel.
Twente had ook zomaar nog een keer toe kunnen slaan tijdens de eerste 45 minuten. Van Dijk voorkwam dat De Jong raak schoot, maakte ook de inzet van Chadli onschadelijk en zag een uithaal van Wisgerhof maar net naast de paal gaan. Op slag van rust ging Duplan nog binnen het strafschopgebied naar de grond in een duel met Douglas. Arbiter Wiedemeijer floot wel, maar niet voor een penalty. Hij zag er een schwalbe in en bestrafte Duplan met geel.

De goede bedoelingen van FC Utrecht voor de tweede helft werden snel verstoord. Twee minuten na rust al kreeg FC Utrecht de 0-3 te verwerken en stond de ploeg voor een welhaast onmogelijke opgave. Ook dit doelpunt ontstond uit een spelhervatting. Invaller Janssen kon vrij inkoppen uit een hoekschop. Daarna was er eerst nog een kopkans voor Demouge, voordat wederom Janssen de voorsprong van de Tukkers in de 58e minuut verder uitbouwde. De marge liep zelfs op naar vijf.

Het duel werd gestaakt. Na die onderbreking van een kwartier leefde FC Utrecht toch weer op, deden Demouge en invaller Bulthuis wat terug en ging het thuispubliek er nog eens achter staan. Het laatste woord was echter voor FC Twente: 2-6.

Karakteristieken
Scoreverloop: 8. Wisgerhof 0-1, 13. John 0-2, 47. Janssen 0-3, 58. Janssen 0-4, 64. John 0-5, 68. Demouge 1-5, 72. Bulthuis 2-5, 83. Berghuis 2-6
Arbiter: Wiedemeijer
Geel FC Utrecht: Duplan
Toeschouwers: 20.025

Opstelling FC Utrecht: Van Dijk, Bovenberg, Schut, Wuytens (Nilsson/78), Bulthuis, MÃ¥rtensson, Kali, Asare, Duplan, Demouge, Takagi (Zullo/69)