zondag 18 december 2011

Samenvatting: FC Groningen - FC Utrecht

FC Utrecht verloor zaterdag bij FC Groningen de laatste wedstrijd voor de winterstop en sluit de eerste competitiehelft af op de veertiende plaats.

"Na de winterstop moeten we ons herpakken", keek Alje Schut al vooruit. "Als we compleet zijn hebben we best een aardig team. Vandaag hebben we er alles aan gedaan maar we missen door de vele afwezigen gewoon kwaliteit. Voor de meeste jongens is dit ook pas hun eerste seizoen in de eredivisie." Ook Jan Wouters rekent op de terugkeer van de vaste waarden. "De jonge spelers kunnen zich aan de ervaren spelers optrekken."

De wedstrijd in Euroborg brak na acht minuten open. Demouge dwong doelman Luciano van FC Groningen met een behendig schot uit de draai tot een reflex. Drie minuten later moest aan de andere kant Van Dijk handelend optreden op een inzet van Andersson.

FC Groningen nam het heft stevig in handen. Het was het begin van een reeks gevaarlijke aanvallen. De thuisclub sloeg bijna toe op het moment dat Van der Hoorn, na zijn goede invalbeurt vorige week in de basis, bij de zijlijn behandeld werd voor een bloedneus. Texeira kon van dichtbij aanleggen maar miste de bal volledig. Van Dijk keerde verder een goede vrije trap van Virgil van Dijk en in weer een volgende aanval blokkeerde de doelman van FC Utrecht met zijn lichaam een schot van Andersson.

De druk van FC Groningen nam dus flink toe. Al kwam FC Utrecht er in de negentiende minuut goed uit. Kali kon in kansrijke positie zomaar aanleggen bij een afgeslagen voorzet van Duplan. De middenvelder schoot over. In de tegenaanval liet Hiariej een volgende Groningse kans onbenut.

De ploeg van Wouters kwam de moeilijke fase zonder tegentreffer door. In het laatste kwartier kon zijn team ook zelf opbouwen. Het leverde de derde Utrechtse kans van de eerste helft op: een kopbal van Schut richting kruising werd van de lijn gehaald.

FC Groningen drukte het gaspedaal bij het begin van de tweede helft weer flink in. Nu moest Sneijder op de lijn redding brengen bij een hoekschop van FC Groningen. Na een foute pass op het middenveld voorkwam Van der Hoorn met een prima tackle dat Texeira op Van Dijk af kon gaan. Bij de volgende aanval liet de Uruguayaan zich echter niet afstoppen. Hij schoof de bal na een uur spelen onder Van Dijk door: 1-0.
Met inmiddels Gerndt (voor Takagi) en Lilipaly (Sarota) in de ploeg trok FC Utrecht het initiatief naar zich toe. Lilipaly veroverde de bal op een verdediger van FC Groningen maar werd enkele meters verder afgestopt. Een uithaal van Duplan ging rakelings naast en Demouge was bij een goede opening op rechts helaas later bij de bal dan de uitkomende Luciano.

De Utrechtse aanvalskracht nam af tijdens het laatste kwartier. Van Dijk hield zijn ploeg in de wedstrijd met zijn reactie op een inzet van Tadic. FC Utrecht bleef het wel proberen, maar grote kansen waren er niet meer.