maandag 5 december 2011

Persconferentie: FC Utrecht, Gemeente en Justitie



Burgemeester Wolfsen zal geen middel schuwen om de namen van de relschoppers bij het duel FC Utrecht-FC Twente te achterhalen. Dat zei hij maandagmiddag op een persconferentie over de ongeregeldheden. De politie riep tijdens de bijeenkomst op om foto's en filmpjes van de relschoppers te uploaden op de website van de Nationale Recherche.


Nadat Twente-supporters zondag in Stadion Galgenwaard vuurwerk in een gezinsvak van FC Utrecht hadden gegooid, keerde na de wedstrijd een deel van de Utrecht-aanhang zich tegen de politie. Er werden vernielingen aangerichten twee agenten losten waarschuwingsschoten. Acht agenten raakten gewond door stenengooiers, meldde de korpsleiding op de persconferentie, waar ook justitie aanwezig was. Er zijn twee arrestaties verricht.

Volgens de burgemeester en de politie waren er tot het gooien van vuurwerk door supporters van FC Twente naar de Utrecht-aanhang geen aanwijzingen voor ongeregeldheden. Daarom waren er alleen 60 agenten in uniform, onder wie ruiters en hondenbegeleiders bij de wedstrijd, geen ME. Een incident eerder dit jaar tussen Twente-aanhangers die spelers van FC Utrecht aanvielen, was ook geen aanleiding om zondag een zwaardere politiemacht in te zetten.

STADIONVERBOD
Wolfsen pleit voor een lang stadionverbod voor de relschoppers die zich volgens hem "schandelijk misdragen" hebben. Volgens hem is het weren van uitpubliek eveneens een optie voor uitzonderlijke risicowedstrijden. Politievakbond ACP pleit daar ook voor. "De meeste wedstrijden verlopen voortreffelijk, maar bij uitzonderingen moeten we harde maatregelen niet schuwen," zei Wolfsen.

POLITIEK
VVD, CDA en Stadspartij Leefbaar Utrecht willen van burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht weten of hij, politie en justitie het risico van de voetbalwedstrijd FC Utrecht - FC Twente niet te laag hebben ingeschat. De fracties wijzen er maandag in schriftelijke vragen op dat er tijdens het vorige voetbalseizoen ernstige ongeregeldheden waren tussen beide partijen in Enschede en dat er dus ,,revanchegevoelens'' zouden kunnen zijn bij Utrechtsupporters.

De fracties willen weten welke maatregelen vooraf precies zijn genomen. Ook willen ze weten of het klopt dat Wolfsen het Twentevak tijdens de wedstrijd niet wilde laten ontruimen, omdat er te weinig politie achter de hand zou zijn.

De fracties zijn er ook niet over te spreken dat ze niet al zondag zijn ingelicht door de burgemeester over het incident. "Terwijl al meermalen in de raad is afgesproken dat er actief wordt geïnformeerd bij ernstige
gebeurtenissen in de stad." De politiek ontdekte nu dat er iets was gebeurd door een twitterbericht van de politie zondagavond.