zaterdag 26 november 2011

Samenvatting: AZ - FC Utrecht

AZ Alkmaar - FC Utrecht (2011/2012) door fcutrechtvideo

De opgave was niet makkelijk. Met een behoorlijk gehavende ploeg moest FC Utrecht op bezoek bij de koploper van de Eredivisie, die alle voorgaande zes thuisduels won. FC Utrecht hield vrijdag lang stand tegen AZ, maar moest na rust toch buigen voor de sterke koploper.

Net als de andere bezoekers dit seizoen leek ook FC Utrecht een zware avond tegemoet te gaan in Alkmaar, waar de thuisclub heel offensief startte. De elf van Wouters, spelend in het volledig zwarte uitteneu, liepen voornamelijk achter de bal aan. Desondanks bleven de doelrijpe kansen voor AZ in het eerste half uur uit. De eindpass was vaak onvoldoende.

FC Utrecht kon door de zeer aanvallende intenties van AZ in de omschakeling profiteren van de ruimte die er lag. Dat gebeurde een paar keer. Zo kreeg De Kogel een beste kans omdat Viergever over een voorzet vanaf rechts trapte. Twee minuten later kwam FC Utrecht er opnieuw snel uit en kon Bovenberg aanleggen. In de 25e minuut verstuurde Bulthuis een lepe pass op Sneijder. Zijn assist werd helaas onderschept door doelman Esteban voordat De Kogel er zijn hoofd tegenaan kon zetten.

AZ behield een duidelijk overwicht en de druk op de Utrechtse defensie bleef. Bulthuis had al in de twintigste minuut een gele kaart opgelopen en mocht dus niet een volgende keer in de fout gaan tegen de gevaarlijke Beerens. Wouters besloot daarom in de 35e minuut Bulthuis te wisselen voor Van der Maarel.

Pas in de 35e minuut werd Van Dijk voor het eerst serieus op de proef gesteld door een uithaal van Holman. Zes minuten later moest hij wederom handelend optreden, nu op een schot van Altidore. Op slag van rust belandde een schot van Holman op de buitenkant van de paal. Zo bleef het 0-0 tot aan de rust.

Ook na rust was het beeld onveranderd. AZ zette druk en er waren toch ook weer uitbraken van FC Utrecht waar wellicht meer uit gehaald had kunnen worden. FC Utrecht kreeg veel vrije trappen tegen. In de 67e minuut viel de 1-0 ook uit een vrije trap. Elm mikte vanaf de rand zestien de bal in de hoek waar Van Dijk niet meer bij kwam.

Kort daarna was er voor De Kogel op aangeven van Bovenberg een goede mogelijkheid op de gelijkmaker, maar hij kreeg de bal niet onder controle. In die fase werd FC Utrecht bovendien een penalty onthouden, want Poulsen hield de voorzet van Duplan toch echt met de hand tegen. Met de kleine marge mocht FC Utrecht blijven hopen en bleef de spanning in de wedstrijd. Tot twee minuten voor tijd invaller Gudmundsson de beslissende 2-0 aantekende voor de koploper.

"We hadden in de eerste helft twee goede kansen en daar hadden we er één van moeten kunnen benutten. Dat lukte helaas niet. Na rust verdienden we een penalty. Maar AZ heeft terecht gewonnen", concludeerde Jan Wouters na afloop.

Na de twee uitwedstrijden speelt FC Utrecht nu twee thuisduels op rij. Volgende week zondag tegen FC Twente en een week later komt Feyenoord naar Stadion Galgenwaard.